Paula Rego, verteller van verhalen

Gepubliceerd op 20 december 2021 om 16:58

Op de valreep kon ik nog een bezoek brengen aan de tentoonstelling van Paula Rego in het kunstmuseum Den Haag. Over haar indrukwekkende oeuvre moest ik toch echt een stukje schrijven in dit kunstblog. Wat me vooral trof is de enorme verscheidenheid in stijlen die Paula tentoonspreidt. 

 

 

Paula Rego, een Britse kunstenares geboren in Portugal gunt je als toeschouwer in het kunstmuseum Den Haag een kijk in haar leven. Want dat is vooral wat Paula doet. Haar kunst is totaal verweven met wat haar bezig houdt. Maatschappij kritisch, geëngageerde verhalen vertelt ze. Sterk verbonden met haar gevoel. Zoals gezegd trof mij vooral haar enorme ontwikkeling in stijlen, op zoek naar haar eigen beeldtaal om die verhalen te vertellen. Zelf ben ik ook bezig om , in het piepklein weliswaar, te ontdekken wat mijn beeldtaal is. Hoe vertel ik mijn verhaal , op welke manier en vooral wat? Zo'n rijke tentoonstelling vind ik dan een enorme inspiratie. 

In het begin werkt Paula Rego vooral met collage, houtskool, krijt en hebben haar werken iets dadaïstisch. Ze vertellen vooral haar kritiek op het regime van Salazar in de jaren 60 in Portugal.  Later zien we haar worsteling met de ziekte van haar man (ms) die steeds afhankelijker wordt. Paula gebruikt hiervoor de metafoor van de hond en een meisje dat de hond verzorgt. Weer later gaat ze over op pastelkrijt en ontstaan prachtige figuren (figuratief) die je als kijker op zoek doen gaan naar het verhaal erachter. 

Ik werd sterk getroffen door een drieluik over abortus, dat in Portugal verboden was en leidde tot veel ellende (illegale abortussen). Ze tekende drie vrouwen in deze situatie. Hun gezichten en houdingen somber, vertrokken van pijn. Ze intrigeerden me zeer. Een eerste referendum om verandering in deze wet  te brengen leidde tot niets. Voor een tweede referendum werden deze werken van Paula Rego ingezet. En met succes! Abortus was niet langer illegaal. Een mooi voorbeeld van hoe kunst kon bijdragen aan een maatschappelijk debat. Hieronder twee van die werken.

Zodra het weer kan.... ga dat zien:

Kunstmuseum den Haag/Paula Rego

Meer info over Paula Rego een mooi artikel in NRC

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.